top of page

KASKO SİGORTASI

Kasko Sigortası Teminatları Nelerdir?

 

Mal sigortalarının bir türü olan kasko motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında, hareket halinde ya da dururken hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda tazminat ödenmesini, bu yönüyle de yaşanan maddi kayıpları telafi etmeyi hedefleyen bir sigorta türüdür.

 

Kasko sigortası isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Farklı teminat kapsamları olması nedeniyle de farklı ücretlendirmelere sahiptir. Kasko teminatları kapsamı, kaskonun en önemli konusudur. Çünkü çarpma, çarpılma, yangın, aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüsü ve enflasyon konuları standart kaskolarda bulunmaktadır. Ancak sadece standart teminatların bulunduğu bir kaskoya sahip olduğunuzda,  aracınız sel hasarına uğramışsa, bu hasar kasko kapsamı dahilinde olmadığı için tarafınıza herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Kasko tazminatı taleplerinde ülkemizde en çok yaşanan sıkıntıların başında bu konu gelmektedir.

 

Standart Bir Kasko Sigortası Hangi Teminatları İçerir?

 

Kasko poliçesi temel olarak aşağıdaki teminatları kapsamaktadır: 

 

Çarpma-çarpılma

 

Gerek hareket halinde, gerekse hareketsizken, araç sahibinin veya aracı kullananın iradesi dışında ani, harici etkiler neticesinde sabit ya da hareketli bir cismin çarpması, aracın böyle bir cisme çarpması, çarpışması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar sonucu meydana gelecek hasarlar ile üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptığı hareketler sonucu meydana gelen maddi zararları,

  

Aracın Yanması

 

Bir kaza sonucunda meydana gelecek yangın ve infilakı,

 

Aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs

 

Aracınızın çalınması, çalınmaya teşebbüsü veya aracınızda takılı bulunan radyo-teyp, telefon ve benzeri aksesuarların çalınması sonucu meydana gelebilecek  hasarlar.

  

Kasko Sigortası Poliçesine Hangi Teminatlar Eklenebilir?

 

Standart teminatların yer aldığı poliçenizi satın alırken isteğinize göre kasko sigortası ek teminatlarından da dahil ettirebilirsiniz. Ek teminatlar, aracınızda farklı durumlarda meydana gelecek hasarlara karşı maddi güvence sağlamaktadır.

 

Ek teminatlar arasında doğal afetlere ilişkin teminatlar, toplumsal hareketler ve terör olayları sonucu ve yetkililerin müdahaleleri sonucu meydana gelen hasarların teminatları, enflasyon teminatı, eskime payı düşmeme teminatı, yardım teminatı ve kullanım kaybı teminatları sayılabilir. 

 

Bunların dışında, sigorta şirketleri hazırladıkları özel kasko paketlerine ferdi teminatları da dahil edebilmektedirler. Ferdi teminatlar şu konuları içermektedir: Yaralanma ve hastalık durumunda sigortalının uygun sağlık kurumuna nakli, eşlik eden lehdarın yaralanma, hastalık sebebiyle nakli, sigortalıya yapılacak tedavi nedeni ile aile üyelerinin birinin seyahat ve konaklaması. Ayrıca sigorta paketinin özelliğine göre vefat eden sigortalının veya eşlik edenlerin nakli, acil mesajların iletilmesi, evde meydana gelen hasar ve vefat nedeni ile yolculuğun durdurulması sonucu erken dönüş ferdi teminatlar içinde yer alabilmektedir.

 

Kasko Sigortasına Hangi Ek Teminatları İsteyebilirsiniz?

 

 

Kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ihtiyacınıza uygun doğru teminatların seçilmesidir. Kasko sigortası çarpma, çarpılma, yanma ve çalınma ana teminatlarını içerir. Diğer pek çok riskinizi de aşağıda detayları yazılı ek teminatlarla güvence altına alabilirsiniz.

 

Enflasyon teminatı

Olası bir hasarda sigortalı aracın değerinin enflasyona karşı korunmasını sağlar.

Deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı 

Deprem ve yanardağ püskürmesi sonucu sigortalı araçta oluşabilecek hasarlar teminat altına alınır.

Terör teminatı

Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ile bunları önlemek ve etkileri azaltmak üzere yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda oluşabilecek zararlar güvence altına alınır.

 

Sel ve su baskını teminatı

Sel ve su baskını ile meydana gelen zararlar bu teminat kapsamında ödenir. Son yaşadığımız sel felaketinde mağdur duruma düşen kaskolu araç sahiplerinin poliçelerinde bu teminatın olmaması halinde oluşan zararları sigorta şirketince maalesef karşılanmamaktadır. Bu nedenle bu güvencenin alınması çok önemlidir.

Ferdi kaza teminatı

Çok küçük bir prim ile vefat ve kalıcı sakatlığa karşı araçta bulunan şoför ve yolcuları güvence altına alır. Bir kaza sonucunda araçta bulunanların vefat etmeleri halinde kanuni varislerine, kalıcı sakat kalmaları halinde ise kendilerine poliçede yazılı limitlerle tazminat ödenir.

Ferdi kaza deprem teminatı

Deprem sonucu araçta bulunan yolcuların vefat etmeleri durumunda kanuni varislerine, kalıcı sakat kalmaları durumunda kendilerine tazminat ödenir.

İhtiyari mali mesuliyet teminatı

Sigortalı aracın sahibine düşen hukuki sorumluluk karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası (trafik sigortası) limitlerini aşıyorsa yani bir kaza durumunda 3. şahıslara verilebilecek zararlar zorunlu trafik sigortası limitlerini aşıyorsa bunun üzerinde kalan kısım için poliçede yazılı limitler dahilinde ilave güvence sağlar.

Hukuksal yardım teminatı

Bir kaza sonucu araca bağlı veya sürücüden kaynaklanan uyuşmazlıklardan doğan hukuki giderleri karşılar. Limitler dahilinde bütün işlemlerin masraflarını ve sürücünün geçici olarak serbest bırakılabilmesi için kefalet ücretini borç olarak öder.

Eskime payı düşmeme teminatı

Aracın hasar sebebiyle tamir edilmesi sırasında değiştirilen hasarlı parçalarının yerine yenilerinin sigortalı tarafından herhangi bir ek prim ödenmeden takılmasını sağlar. Teminat alınmaz ise aracın yaşı ile orantılı olarak hasar tazminatından kesinti yapılır.

Kullanım kaybı teminatı

Aracın bir hasar sonucu kullanılamadığı hallerde şehir içi taksi ve kiralık araç gibi ulaşım giderleri limitler dahilinde karşılanır.

Yardım hizmet paketi teminatı

Elektrik arızası, mekanik arıza, yangın, hırsızlık veya kaza sonucu sigortalı aracın hareket edememesi ile araç ve içindeki tüm yolcuların kaza sonucu gerekli yardım hizmetlerini alabilmeleri bu güvence ile mümkündür.

Hasar ikame teminatı

Aracın bir zarara uğraması sonucunda ödenen hasar tutarı kadar sigorta bedeli düşer ve sigorta eksik bedel üzerinden devam eder. Örneğin, 20.000 TL üzerinden sigortalı aracınızın 3.000 TL hasarı olduğunda poliçe 17.000 TL bedel üzerinden devam edecektir. Poliçenin aracın eski değeri üzerinden devam edebilmesi için hasar ikame zeylinin yapılması gerekmektedir. Bu teminatın alınması halinde zeyil yaptırmak gerekmez ve hasar durumunda sigorta bedeli tazminat bedeli kadar azalmaz.

Alevsiz yangın teminatı

Sigortalı araçta sigara ve benzeri maddelerin koltuk ile döşeme gibi araç içindeki ekipmana teması meydana geldiğinde yangın dışında oluşan zararlar bu güvence kapsamında karşılanır.

Kilit sistemi teminatı

Araç anahtarının poliçede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması, çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarları ile kaybolan ve çalınan anahtarlar dolayısıyla aracın kilit mekanizmasının değiştirilmesi masrafları bu teminatla güvence altına alınır.

Yurtdışı teminatı

Sigortalı aracın yurt dışında poliçe kapsamı dahilinde meydana gelen zararları bu güvence ile karşılanır.

 

Aracımdaki Ek Aksesuarları Kasko Poliçeme Dahil Ettirebilir miyim?

Araç sahiplerinin çok fazla merak ettikleri noktadan biri de araçlarındaki aksesuarların kasko poliçesine dahil olup olmamasıdır.

 

Özellikle ikinci el araç sahipleri, aracını aldığında bulunan aksesuarları beğenmeyebilir. Ya da bu aksesuarlar bozuk da olabilir. Tamir ettirmek yerine daha performanslı ve zevkine uygun bir model tercih edebilir. Bunu yaparken aldığı yani aksesuarlarının da güvence altında olmasını ister.

 

Araçtaki orjinal aksesuarların dışındaki ek aksesuarlar kasko teminatlarıkapsamında değildir. Fakat isterseniz ek teminatla güvence kapsamı altına alabilirsiniz. Böylece beğenerek ve para ödeyerek aldığınız aksesuarlarınızın çalınması ya da zarar görmesi durumda kafanız hep rahat olur.

 

Aracınızın üzerinde fabrika çıkışında varolan orijinal aksesuarlar teminata dahildir. Poliçe düzenlenmeden bu durumu sigorta şirketine bildirmeniz gerekmektedir. Kasko sigortanız yapılırken ek aksesuarları bildirebilirsiniz. Ek aksesuarlar için ek teminat düzenlenerek kasko kapsamı içinde değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bildirmediyseniz aracınızdaki orjinal olmayan parçalar araç kasko bedelinden düşülmektedir. 

 

Orijinal olmayan aksesuarları ise marka, tip, seri numarası ve bedel olarak ayrıca beyan ederek poliçe teminatlarınıza dahil ettirebilirsiniz. 

Bunun dışında kasko ek teminatlarından biri olan “eskime payı düşmeme” teminatı ile herhangi bir hasar durumunda aracınızda parça değişimi yapılması halinde değişen parçaların bedeli kasko sigortanız tarafından ödenmektedir.

Kasko Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Haller Nelerdir?

Kasko sigortalarında da diğer tüm sigortalarda olduğu gibi kapsam altında olan ve olmayan haller özel ve genel şartlar ile belirtilmiştir. Kasko sigortasının genel şartları her sigorta şirketi için aynıdır. Özel şartlar ise şirketler arasında farklılık gösterir.

 

Kasko sigortası genel şartlarına göre kapsam dışında kalan haller aşağıda belirtilmiştir.

 

Meydana gelecek savaş, nükleer tehlikeler ve bu olaylardan dolayı güvenlik güçleri tarafından alınan önlemler neticesinde aracın uğradığı hasarlar,

 

Kamu otoritesince uygulanabilecek yaptırımlar neticesinde araca verilen zararlar (kamu otoritesince aracın çekilmesi hariç),

 

Aracın sürücü belgesine sahip olmayan kişilerce kullanılması esnasında meydana gelen hasarlar,

 

Alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin etkisi altındaki kişiler tarafından aracın kullanılması esnasında meydana gelen zararlar,

 

Sigortalı ya da sigortalının hareketlerinden sorumlu olduğu şahıslar veya birlikte yaşadığı şahısların bilerek veya isteyerek verdiği zararlar ile bu şahısların sigortalı aracı çalması veya kaçırması gibi sebeplerden biri neticesinde ortaya çıkan zararlar,

 

Periyodik olarak bakım ve onarımının yapılmaması sonucunda çürümeler, paslanma, eskime, yağsızlık, susuzluk ve donma sebebiyle araçta oluşabilecek zararlar,

 

Aracın kendi kuvveti ile hareket ederek girip çıkabileceği, belirli bir tarifeye bağlı, ruhsatı olan ve düzenli olarak sefer yapan gemi ve trenler haricindeki araçlarla nakli esnasında oluşabilecek kazalarda araca verilecek hasarlar.

                                                                                            ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

 

Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her yıl yenilenmek zorundadır. Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.
 

Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden yeniletmekten sorumludur. Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Yani bir ceza ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç anında trafikten men edilir. Bunun sonrasında aracı geri almak pek kolay değildir. Aracı almak için trafik sigortasının mutlaka yapılması gerekir. Aracın bulunduğu otoparka gidilerek görevli memurlara durum haber verilir. Belgenin tebliğ edilmesi şarttır. Bundan sonra da araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için de otoparka ücret ödenmesi gerekmektedir. 

 

Zorunlu trafik sigortasındaki limitler trafik kazasında oluşacak zararın türüne göre değişir. Herhangi bir can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilmesi gereken miktar, yaralanma olması durumunda hastane masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Aynı şekilde sadece maddi hasar olması durumunda da ödenecek rakam farklılık gösterir. Böyle durumlarda ödenecek miktar her sene değişmekte ve böylece her sene ödenecek primlerde de değişiklik olmaktadır.

 

Niçin Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmalısınız?

Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları direkt olarak bağlanır ve trafik şubelerinin otoparklarına çekilir. Sadece maddi değeri olan cezayı ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç, anında trafikten men edilir. Maalesef aracı geri almak sanıldığı kadar kolay değildir. Öncelikle trafik sigortasınınyaptırılması ve aracın bulunduğu otoparka giderek görevli memurlara poliçenin ibraz edilmesi gerekir. Sonra araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Ayrıca aracın otoparkta kaldığı süre için de otopark ücreti ödenmesi gerekir.

 

Zorunlu trafik sigortası'nın limitleri ile uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenip Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Trafik sigortası, tüm sigorta şirketleri tarafından aynı genel şartlar çerçevesinde aynı teminat ve limitler ile farklı primler üzerinden düzenlenmektedir.

 

 

Zorunlu Trafik Sigortası ile Hangi Riskleri Kapsam Altına Alabilirsiniz?

 

Zorunlu trafik sigortası teminatları

Trafik sigortası, zorunlu sigorta kapsamında yer alan değerli bir güvencedir. Bu güvenceden en iyi şekilde yararlanabilmek için zorunlu trafik sigortası teminatlarını bilmeniz gerekir. Zorunlu trafik sigortası kapsamında her araç için teminatlar aynıdır ancak teminat limitleri araç türlerine göre değişir. Zorunlu trafik sigortasında verilen teminatlar aşağıdaki gibidir; 


• Kişi başına vefat ve tedavi: Bir hasar durumunda her bir üçüncü kişi için ödenecek olan vefat ve tedavi masraflarını poliçede yazan limitlerle karşılar.
 

• Kaza başına vefat ve tedavi: Bir hasar durumunda tüm üçüncü kişilerin vefat ve tedavi masraflarının toplamını poliçede yazan limitlerle karşılar.
 

• Araç ve kaza başına maddi hasar: Bir hasar durumunda karşı tarafa verilen maddi zararları poliçede yazan limitlerle karşılar.
 

Hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması
 

Trafik poliçelerinde hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması basamak ve oranları genel şartlar ile belirlenmiştir. Bu genel şartlara göre, hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması bütün sigorta şirketlerinin poliçeleri için aynı şekilde uygulanır.
 

Daha önce aracı olmayan kişilerin yeni aldıkları sıfır veya ikinci el araçlar ile aracını sattıktan sonra 730 gün içinde araç almayanlara hasarsızlık indirimi uygulanmaz. Aracın hasarsızlığının olması halinde trafik sigortasının yürürlükte kaldığı her poliçe yılı için prim oranı bir basamak indirilir. Böylece prim indirim oranı artar ve poliçe daha ucuza mal edimiş olur.

 

Hasar durumlarında tazminat ödenmiş ise trafik sigortası yenilenirken her bir hasar için prim oranı bir basamak yükseltilir.
 

Prim indirimleri veya zamlı prim uygulaması poliçede ismi yazılı ruhsat sahibine göre uygulanır.
 

Poliçe dönemi içinde aracın ruhsat sahibi değişir ise değiştiği tarihten itibaren 10 (on) gün sonra poliçe kendiliğinden fesih olur. Sigorta teminatı, yeni ruhsat sahibi için herhangi bir işleme gerek kalmaksızın feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçerlidir. Sigorta şirketi aracın ruhsat sahibinin değiştiği tarihe kadar hak kazandığı primi gün esasına göre tespit eder ve fazlasını sigorta ettirene iade eder.
 

Hasarsızlık indirimine hak kazanmış ruhsat sahibi aracı başkasına devreder ve devir nedeniyle fesih olan sigorta sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 2 (iki) yıl (730 gün) içinde aynı kullanım tarzına ait başka bir aracın ruhsat sahibi olarak yeni sigorta talep ederse indirim hakkı devam eder. Bu işleten için 2 (iki) yıllık (730 gün) süreyi aştıktan sonra yapılacak poliçede ilk kez trafikte yer alan araç işletenlerine uygulanan indirimsiz kademe baz alınır.
 

Aynı durumdaki kişi aracı başkasına devreder ve farklı araç türünde başka bir aracın ruhsat sahibi olarak yeni bir sigorta talep ederse, bu kişi için düzenlenecek sigorta sözleşmesine ilk kez trafikte yer alan araç sahibi gibi yine indirimsiz kademe primi uygulanır.
 

Hasar nedeniyle prim artırımı uygulanması gereken ruhsat sahibi, aracı başkasına devreder ve herhangi bir araç türünde yeniden aldığı araçın işleteni olarak yeni bir sigorta talep ederse prim artırım basamağı süreye bağlı olmaksızın kaldığı yerden devam eder.
 

Kısa vadeli trafik sigortası
 

Kısa vadeli trafik sigortası, sadece geçici plakalar ile uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için düzenlenebilir. Bu araç türleri dışındaki araçlar için kısa vadeli poliçe düzenlenemez.

 

 

Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar Nelerdir?

Trafik poliçelerinde de diğer tüm poliçelerde olduğu gibi kapsam altında olan ve olmayan haller genel şartlar ile belirtilmiştir. Trafik sigortası genel şartları her sigorta şirketi için aynıdır. 


Genel şartlara göre trafik sigortası kapsamı dışında kalan haller aşağıda belirtilmiştir: 


• İşletilme halinde olmayan araçların sebep olacağı zararlar, 

• Sigortalının kendisinin uğrayacağı zararlar, 

• Aracı kullanan kişinin, aracı kullanırken uğrayacağı zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler, 

• Aracı kullanan kişi yakınlarının uğrayacağı zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler, 

• Araç sahibi ile aracı kullanan kişi arasındaki ilişkide araca gelen zararlar nedeniyle ileri sürülen talepler, 

• Poliçede gösterilen aracın ve bu araç ile taşınan malların (yolcu bagajı ve benzeri eşya teminat dahilindedir) veya çekilen araç ya da römorkun bozulması ve zarar görmesi sebebi ile ileri sürülen talepler, 

 

• Çalınan veya gasp edilen araçların sebep oldukları ve karayolları trafik kanununa göre araç sahibinin sorumlu olmadığı zararlar, aracın çalındığını veya gasp edildiğini bilerek binen kişilerin zarara uğramaları nedeniyle ileri sürülebilecek talepler, çalan ve gasp eden kişilerin talepleri,

• Sürat yarışlarına katılım, yarış güzergahında yapılan antrenmanlar sırasında meydana gelebilecek zararlar ile gösteride kullanılması nedeniyle oluşan zararlar, 

• Aracın gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla faaliyette bulunan teşebbüslere bırakılmasından sonra aracın sebep olduğu zararlara ilişkin ileri sürülen talepler, 

• Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin taşınması (yedek akaryakıt hariç) sebebiyle meydana gelen zararlara yönelik ileri sürülen talepler, 

• Manevi tazminata ilişkin talepler.

 

Trafik sigortasının teminat ve limitleri sektör genelinde aynıdır. Ancak sigorta primleri sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenir.

 

Kasko sigortasında olduğu gibi trafik sigortasında da fiyat araştırması yapmak hem zaman hem de emek gerektirir. Sigortam.net, trafik sigortasında da çeşitli sigorta şirketlerinin karşılaştırmalı tekliflerini size sunar. Bu sayede kolayca hem zamandan hem de paradan kazanmanızı sağlar.

 

Hasar Anında Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

 

Öncelikle sadece maddi hasarlı kazalarda; kazaya karışan diğer araçların sürücü ya da sürücüleri ile anlaştığınız takdirde, kendi aranızda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalısınız. Kazaya karışan diğer sürücüler ile anlaşmadığınız takdirde veya aşağıdaki hallerde 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermelisiniz!..

 

DİKKAT!!! Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR.

 

• Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, 

• Sürücüde yaş küçüklüğü varsa, 

• Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, 

• Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, 

• Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, 

• Trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, 

• Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, ( Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir) 

• Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

 

Yukarıdaki nedenlerle Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı dolduramadığınız durumlarda yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir: 

 

 

• Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalı, kaza zaptı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız.

• Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız.

• Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız.

• Araç çalışmıyorsa ve kasko poliçenizin asistans hizmeti varsa çekici için asistans şirketini aramalısınız.

 

Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.

 

Kaza zaptı işleminden sonra aracı, anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirmelisiniz. Hasar ihbarını yapabilmek için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir. 

 

• Poliçe fotokopisi,

• Kaza Tespit Tutanağı, 

• Alkol raporu,

• İfade tutanakları, görgü tespit tutanağı,

• Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,

• Hasara ait fotoğraflar, 

• Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler

 

Trafik Hasarlarında Sigortalının Yükümlülükleri Nelerdir?

 

Sigortalı genel şartlara göre aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür:
 

• Sigortalı, riskin gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren durumu beş gün içinde sigorta şirketine bildirmeli, 

 

• Sigortalı değilmişcesine gerekli kurtarma ve korunma önlemlerini almalı ve bu amaçla sigorta şirketinin verdiği talimata uymalı, 

 

• Sigorta şirketinin talebi üzerine olayın sebebi ile hangi şartlar altında gerçekleştiğini ve sonuçlarını tespite yararlı, sigorta ettiren için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri gecikmeksizin vermeli (Olayın hangi gün ve saatte ve nerede gerçekleştiğini ve olay anında aracı kullanan kişinin isim ve adresi), rücu hakkının kullanılmasına yararlı sigorta ettiren tarafından sağlanması mümkün olan bilgi ve belgeleri temin ve muhafaza etmeli, 

 

• Zarardan dolayı sigorta ettiren dava ya da başka bir nedenle tazminat talebi karşısında kalır veya aleyhine cezai takibata geçilirse bu durumu sigorta şirketine derhal bildirmeli ve zarar ziyan talebi ile cezai takibata ait almış olduğu ihbarname, davetiye gibi bütün ilgili belgeleri sigorta şirketine yönlendirmeli, 

 

• Dava açılması halinde sigorta poliçesinde yazılı limitlerle davanın takip ve idare edilebilmesi için sigortacının göstereceği avukata ilgili belgeler üzerinde yapılacak araştırma ve incelemelere yönelik müsaade etmeli, 

 

• Sigorta konusu ile ilgili başka sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigorta şirketine bildirmeli,

 

• Zararın sebebi ve hangi şartlar altında gerçekleştiğinin tespiti ile sorumluluğun tayini için gerçekleştirilecek tahkikatta delillerin toplanmasında sigorta şirketine elinden gelen yardımda bulunmalıdır.

Teminat Türü                                          Teminat Tutarı

Kişi Başına Ölüm ve Sakatlanma                    410.000

Kaza Başına Ölüm ve Sakatlanma                  2.050.000

Kişi Başına Sağlık Gideri                                 410.000

Kaza Başına Sağlık Gideri                               2.050.000

Araç Başına Maddi Hasar                               41.000

Kaza Başına Maddi Hasar                               82.000

İLETİŞİM

Ali Hikmet Şahan

Sigorta Uzmanı&Satış Pazarlama Danışmanı

Telefon Numaram:

0533 763 60 67

0454 611 50 11

 

Email:

bilgi@alihikmetsahan.com

 

www.alihikmetsahan.com

www.ahs.com

Mesajınız İçin Teşekkür Ederim!

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 By Ali Hikmet Şahan. Tüm hakkı saklıdır.

bottom of page